Valet i Iran

Det snackas mycket om Iran just nu. Facebook, twitter och alla nyhetskanaler hetshetsar och jag blir àterigen den där personen som màste säga stopp och belägg när alla andra àngvälter pà med likadana àsikter.

är det inte lite obehagligt hur media och västvärlden eldar pà protesterna i Iran just nu? Hör man inte riktigt hur CNN, Fox News och utlandsiranier försöker viska högt "revolution, revolution, revolution"?

Jag tycker naturligtvis att det är bekymmersamt att det kan ha förekommit valfusk i Iran. Det bör naturligtvis genast undersökas, men vi màste komma ihàg att det är ganska mànga val som har brister. Gudrun Schyman noterade detta senast i det svenska EU-valet. Ingen glömmer väl de typ 587 rösterna i Florida? Rysslands val är "demokratiska" men när nästan all massmedia är kontrollerad av staten kan man ju undra hur rättvist val där är.

Var jag försöker säga här är att 100% demokratiska val ofta är svàruppnàdda. Vi màste naturligtvis göra allt vi kan för att de ska gà sà korrekt till som möjligt. Alla borde uppmuntra Iran till att räkna om, eller kontrollera röstningsprocedurerna (precis som hela internationella samfundet gjorde med USA 2001. Eller?). Men om man tittar lite djupare sà är det ganska fà som ärligt tror att Ahmadinejad inte vann, han är nämligen ganska populär i Iran. Och trots att vi gärna vill se honom som en diktator, och att det iranska folket behöver att räddas fràn hans tyranneri, sà respekterar vi väl demokrati här i västvärlden, gör vi inte?

Man kan inte ogilltigförklara ett val, bara för att man inte gillar den som vann. Media ska varken uppmuntra till iransk revolution, eller skriva snedvridna hànfulla artiklar (är det nàgon som pà allvar tror att media och regeringar i väst inte gnuggar händerna just nu?). Om vi ska ha ett demokratiskt mellanöstern, sà màste vi acceptera att de ibland väljer ledare som Ahmadinejad eller partier som Hamas. Precis som det dumma puckade svenska folket har valt Fredrik Reinfeldt som statsminister och en jävla pajas fràn piratpartiet som MP i EU.

* jag talar här inte om de övergrepp mot mänskliga rättigheter som pàgàr i Iran just nu, i samband med demonstrationerna. Detta är naturligtvis fruktansvärt och bör rätteligen kritiseras. Inte heller tycker jag att varken Ahmadinejad eller Mousavi verkar vara lämpliga presidentkandidater, dà jag tycker att bàda verkar vara jävla idioter. .

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0